In 7 stappen foto’s maken met Diana F+

TIPS & TRICKS

Mijn eerste analoge aanwinst vorig jaar was de Diana F+. Wat een prachtige en eenvoudige retro camera voor lomografie! Afgezien van mijn ervaringen met de weg-werp-camera’s, wist ik nog niet veel van analoge fotografie. Snel ging ik aan de slag dan maar met mijn nieuw aanwinst. Youtube en Google waren letterlijk mijn beste vrienden. Bij het eerste rolletje was de helft ‘gelukt’, maar na flink oefenen kan ik nu iets meer structuren herkennen die ik op de foto heb gezet. Toch vergeet ik het lensdopje nog wel eens, oeps…

Wil jij graag de gelukkige eigenaar van een FANTASTISCHE Diana F+ worden? Kom, dan gaan we samen aan de slag!

1. Aanschaf van Diana F+

Waarom Diana F+? Typisch gevalletje van liefde op het eerste gezicht. Eenvoudig in bediening, prachtig retro design, veel accessoires (FLITSER!) om mee te experimenteren en dromerige foto’s te creëren in zowel 120 mm als 35 mm film. Do I need to say more? Je hoeft gelukkig niet heel diep in je buidel te tasten om er eentje aan te schaffen. Je kan natuurlijk gaan voor nieuw exemplaar, maar via marktplaats heb ik een goede op de kop getikt voor weinig inclusief een aantal accessoires.

Ben je op zoek naar een kleinere versie waarmee je alleen op standaard 35 mm film schiet, dan ben je bij Diana mini aan het goede adres.

2. Soort film kiezen

Er zijn ontzettend veel soorten films beschikbaar. Houd je net als ik ook van het dromerige effect van lomografie? Kies dan voor lomography film. Je hebt ze in verschillende kleuren (zwart/wit, kleur, rood) en met verschillende ISO waardes. ISO zegt iets over de filmgevoeligheid. Hoe hoger de filmgevoeligheid, des te minder licht je nodig hebt voor een goed belichte foto. Bij ISO 200 heb je dus twee keer meer licht nodig ten opzichte van ISO 400.

Diana F+ is standaard ingesteld op ISO 400. In het begin zou ik gaan voor ISO 400, maar als je wat meer ervaring hebt, is het leuk te experimenteren met andere film/ISO waardes.

3. Inladen van film

 • Open de achterwand van de Diana F+ met open/close schuifje.
 • Kies voor 12 of 16 foto’s door de juiste frame in camera te plaatsen en belichtingsteller naar 12 of 16 te zetten. (het verschil: 12 negatieven met afmeting 46.5 × 46.5mm versus 16 van 42 × 42mm). Je kan het formaat niet veranderen als het rolletje er al in zit!
 • Haal de spoel uit camera. Pak een klein stukje film van de rol en doe deze door de sleuf.
 • Draai de spoel een klein (!) stukje door.
 • De achterkant mag nu dicht. Klik deze erop en vergrendel het schuifje aan de onderkant weer.

Check Youtube filmpje (als je net zo visueel ingesteld bent als ik…)

4. Wat je moet weten over diafragma, sluitertijd en scherp stellen

De Diana F+ heeft vier verschillende diafragma instellingen: bewolkt (f/8), half bewolkt (f/11), zonnig (f/16), pinhole (P). Als het zonnig is, heb je minder licht nodig. Het diafragma hoeft dus minder ver open te zijn, waardoor je blootstelling aan licht korter is.

Wat betreft sluitertijd, zijn er twee verschillende mogelijkheden. Normal (N) en bulb (B). Als er weinig licht is (binnenshuis of ’s avonds/’s nachts), dan kun je B gebruiken zolang als je wilt. Het is dan wel noodzakelijk de camera zo stil mogelijk te houden, bijvoorbeeld met statief of door ergens anders op te steunen. N heeft een normale tijd van ongeveer f 1/60 en gebruik je overdag.

Met ISO 400: 

 • Overdag N in combinatie met werkelijk weer type van de dag.
 • Bij een iets donkere indoor setting, gebruik ‘bewolkt’ in combinatie met B gedurende 1 seconde of minder.
 • Als je ’s nachts foto’s maakt, gebruik dan ‘bewolkt’ en B voor 20 seconden bij redelijk verlichte scene. Indien het een donker buiten tafereel is, dan gedurende een minuut.

Scherpstellen doe je door te draaien aan de ring rondom de lens. Hierbij heb je drie keuzemogelijkheden: 1-2 meter, 2-4 meter en 4m – ∞ (oneindig).

5. … en klik!

Vergeet niet Diana F+ overal naar toe te nemen. De camera weegt niets en kan wel tegen een stootje. met plastic design kan het wel tegen een stootje. Vergeet niet niet voor je klikt:

 • Is de lens eraf? (heb ik toch stiekem al paar keer last van gehad, erg zonde)
 • Wat voor weer is het? (bewolkt/half bewolkt etc.), moet ik hier normaal voor klikken of langer?
 • Staat N/B goed?
 • Hoever staat het object van mij af?

Klikken maar!

6. Rolletje vol?

Rolletje terug draaien is gelukkig niet nodig.

 • Draai door totdat je geen spanning meer voelt.
 • Maak de Diana F+ open.
 • Haal de film eruit, de achterkant kan er nu weer op.

7. Op naar de fotozaak

Ga op zoek naar een fotografie zaak in de buurt die het rolletje voor je kan ontwikkelen. Destijds woonde ik in Zwolle en liet ik het HIER ontwikkelen voor weinig. Ook nu vind ik het elke keer erg spannend als ik de envelop met negatieven open. Zouden de foto’s gelukt zijn? De eerste keer lang niet allemaal… Schrik niet, dit is normaal! Je merkt dat het je steeds beter af zal gaan en minder ‘mislukte’ foto’s krijgt. En eigenlijk is met lomografie niets mislukt.

Tegenwoordig gebruik ik vervolgens mijn eigen scanner om de negatieven in te scannen en (zo min mogelijk) te bewerken, zo behoud ik het dromerige effect en de sprocket holes.

 

Typisch gevalletje van liefde op het eerste gezicht.

 

En nu jij! Laat je mij weten hoe mooi je foto’s zijn geworden?

Volgende keer vertel ik hoe je mooie foto’s maakt met 35mm achterkant inclusief de sprocketholes.

 

 

Hasta pronto!

 

Veel liefs,

Marieke

 

P.S. heb je zelf een Diana F+ of nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!

2 Comments

 • Reply
  Ingrid
  september 14, 2020 at 5:03 pm

  Hoi Marieke,

  Gebtuik je voor de Diana F+ een aparte achterkant voor de 30mm film?
  Groetjes,
  Ingrid

  • Reply
   Marieke
   september 14, 2020 at 6:15 pm

   Hallo Ingrid,
   Hiervoor gebruikte ik inderdaad een aparte achterkant, via marktplaats had ik alles tezamen gekocht.
   Het is stiekem alweer een tijdje geleden dat ik de Diana F+ heb gebruikt… tegenwoordig toch ook wel veel digitale aan het schieten of met polaroid.. Heb jij al veel leuke foto’s geschoten?
   groetjes Marieke

  Leave a Reply