Zo beleef je een heerlijk weekendje weg op Vlieland

Nederland Reizen Vlieland

Het kleinste bewoonde waddeneiland van Nederland, of te wel Vlieland. Mijn vriend ging hier vroeger elke zomer naar toe, maar ik was nog nooit op dit eiland geweest. Hoog tijd om een kijkje te nemen! Zo kwam ik er achter waarom je het liefst ieder jaar weer terug gaat naar het mooie Vlieland… 

Een tripje naar de waddeneilanden vind ik ideaal. Snel de drukte van het dagelijks leven achter je laten, uitwaaien op de stranden, door de duinen fietsen, pootje baden of zwemmen in zee… En daar is geen vliegtuig voor nodig! Met de veerboot vanaf Harlingen ben je er al in 1,5 uur. Zit de veerboot vol? Niet getreurd, soms kan je ook nog met sneldienst (kijk hier voor dienstregeling).

Als je dan aankomt op Vlieland, stap je gelijk in het gemoedelijk dorpje Oost-Vlieland. Leuk om doorheen te wandelen en sfeer te proeven. Mooie typische huisjes, maar ook genoeg terrasjes om mensen te kijken.

DOEN

Fiets huren en over eiland touren

Letterlijk uitwaaien over het eiland! In het dorp vind je genoeg fietsverhuurders. Vooraf reserveren is meestal niet nodig (tenzij je speciale wensen hebt). Veel duinen en bossen om door heen te fietsen, langs de cranberryvelden of naar de Vuurtoren toe. Hier vind je routes die je meenemen langs de mooiste plekjes van Vlieland. Even langs bakkerij Westers voor een lekker brood of de picknicktas (tip: tas dag van te voren bestellen) en je kan er uren tegen aan. Of een kaasje van de Delicatessen winkel ‘H’eerlijk eten. Yum!

Lopend over het strand van Posthuys naar ’t Badhuys

Pak bus 1 richting dorp Veerdam en stap uit bij halte Posthuys. Nog even opladen op hun windvrije terras en wandelen maar! Over het strand langs de zee met de zilte zeelucht in je neus en zand in je schoenen. Tip: handig om van te voren te kijken of het eb of vloed is… Ongeveer twee uur later en 8 km verder kom je dan bij ’t Badhuys aan. De trap op en neerploffen op het terras. Na deze wandeling heb je wel wat lekkers verdiend vind ik, toch?

Vliehors Expres

Al eens afgevraagd waar die gedichten op het strand vandaan komen? Juist, de banden van de Vliehors Expres. Heel mooi om te zien. Een bezoek op Vlieland is dan ook niet compleet zonder de Vliehors Expres! Over de Sahara van het Noorden richting het bekende drenkelingenhuisje. Zorg wel dat je op tijd boekt, in de zomer is dit tripje zeer gewild.

“Heen en weer rollen de golven, spel van natte zoen.  Brekend schuim fluistert bevlogen, leef nu want nu is toen.”

Kaartverkoop Primera Dorpsstraat 74 – www.vliehorsexpres.nl

 

ETEN & DRINKEN

Zuiver

Laat je bij Zuiver verrassen door een wisselend 5-gangenmenu (geen kaart) met eerlijke en pure ingrediënten, veelal uit eigen moestuin. De gerechten worden met liefde bereid door de koks, vol met passie geserveerd door de bediening. Een eenvoudig maar strak interieur, waarbij je echt lekker en gezellig zit. Restaurant Zuiver vind je in de Vlierijck.
Ps. niet vergeten het bijpassende wijn arrangement erbij te nemen, dit maakt het wat ons betreft helemaal af.

Willem de Vlaminghweg 2 – www.restzuiver.nl

Posthuys

Vroeger het middelpunt van de post op Vlieland… Nu een leuk adresje om even bij te komen na een fiets- of wandeltocht! Als de zon schijnt kan je lekker buiten zitten op het grote terras, meestal uit de wind. Tijdens onze tripjes naar Vlieland vind je hier ons meer dan eens. Op de kaart eenvoudige, maar smaakvolle gerechten. Nog geen plek om te slapen? Posthuys heeft ook een aantal hotelkamers.

Postweg 4 – www.posthuysvlieland.nl

’t Badhuys

Stel je voor: glaasje droge witte wijn, borrelhapje erbij en wachten tot de zon ondergaat. De ultieme combinatie tijdens een weekendje weg. In 2017 werd ’t Badhuys zelfs uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van Nederland! Je betaalt hier in verhouding net iets meer, wat ons betreft is dat het wel waard. Kleine kanttekening, kijkend naar andere recensies wordt de geleverde kwaliteit wisselend ervaren. Ik zou zeggen, laat dit je niet weerhouden om eens een kijkje te nemen!

Badweg 3 – www.badhuys.com

Leut koffiebar & logies

Onze favoriet! Tijdens ons eerste weekendje samen op Vlieland waren alle hotels al volgeboekt. Leut had net nieuwe hotelkamers gebouwd, maar nog geen foto’s online. We besloten ons te laten verrassen en boekten de kamer. Een goede keuze! Gemoedelijk, hip, gezond, lokale producten, vers… Voor alle momenten van de dag kan je hier wel terecht. Doen: hier ontbijten of neem een zelfgemaakt taartje.

Dorpsstraat 118 – www.leutvlieland.nl

 

Leut ontbijt
Leut koffiebar & logies

Delicatesse winkel ‘H’eerlijk eten 

Nadat we de zeewier kaas bij ons ontbijt van Leut hadden geproefd, zat er maar een ding op. Snel naar de winkel om een stukje te kopen voor thuis! Dat deze uiteindelijk een verschimmeld leven leidde in onze koelkast door vergeetachtigheid, doodzonde, laten we maar even achterwege. Naast kaasjes kun je hier ook vlees, worst, tapenades, sauzen en andere lekkere dingen kopen.

Dorpsstraat 14 – www.heerlijketenvlieland.nl

SLAPEN

Leut koffiebar & logies

Waar ik Leut al tipte om even te gaan zitten voor koffie en zelf gemaakt taartjes, kun je er ook nog blijven slapen! Tot nu toe hebben wij hier tweemaal overnacht. Kleinschalig (3 kamers), hip en luxe. En het gastvrije personeel niet te vergeten… Als je dan ’s ochtends wakker wordt, wacht er een ontbijt op je waar je u tegen zegt. Vers en lokaal, zo lekker! Vlieland heeft natuurlijk nog meer leuke adresjes om te slapen, maar ons zul je hier weer vinden.

 

Heb je binnenkort een weekendje vrij? Ik ben benieuwd hoe je het op Vlieland vindt ; )

 

Hasta pronto!

 

Veel liefs,

Marieke

 

P.S. Naar Vlieland geweest en/of heb je zelf nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply