Waar je in Groningen van de lokale keuken kan genieten (x4)

Groningen Hotspots Reizen Restaurants

Een van mijn favoriete bezigheden, van de lokale keuken genieten! Of het nu maandag is, woensdag, ongepland na een vrijdagmiddag borrel of in het weekend… Groningen heeft ontelbaar veel leuke restaurantjes om te gaan eten. Vaak heb ik de neiging weer bij dat ene restaurant te gaan eten, vooral als er weer een nieuwe kaart is. Met mijn nieuwe blog heb ik een goed excuus nieuwe tentjes uit te proberen en jullie mee te laten genieten! Vandaag heb ik voor jullie vier restaurants met gegarandeerd lekker eten, net weer even wat anders… 

1. Bistro Basta

Een huiskamer waar je je meteen thuis voelt en ze ‘gewoon goed eten’ serveren, dat is Bistro Basta. Dit was een van de eerste adresjes waar we gingen eten na de grote volksverhuizing richting Groningen. Ik was er al een paar keer langsgefietst en vermoedde dat dit wel eens een hele goede zou kunnen zijn. Vrienden deelden deze positieve ervaring. Tijd om zelf eens uit te proberen dus! En inmiddels moet ik opbiechten dat we hier al twee keer hebben gegeten de afgelopen maanden. De bediening is aangenaam gastvrij, waar de deur nog voor je wordt opengehouden en de stoel wordt aangeschoven. En dit alles in een natuurlijke vorm, niets gekunsteld aan. Had ik al gezegd dat het echt op een huiskamer lijkt?

De avond begint met een huisgemaakte ‘cocktail’ (althans op advies een scheutje rum erbij en we hebben een mojito!). Als we er weer gaan eten, betrap ik mezelf al op de gedachte of die cocktail er nog wel zou zijn… De kaart laat een seizoensvariatie zien van gerechten uit diverse keukens, gebruik makend van lokale en verse producten. Zowel vlees als vis, maar ook de vegetariër en het kaasplankje worden niet vergeten. Wederom moeilijk kiezen tot het toetje aan toe! De voorpret wil ik je niet onthouden, dus surf vooral naar hun website om de kaart te zien. Op tafel verschijnen verrassend grote porties met goede smaken. En je betaalt dus niets meer dan de gemiddelde prijs in een restaurant in Groningen, niet gek dat het vaak lastig is hier een plekje te verkrijgen.

Tip: reserveer enkele dagen van te voren, we vissen zelf wel eens naast het net als we dezelfde dag proberen te reserveren.

Verlengde Hereweg 29 – www.bistrobasta.com

basta

2. Bla Bla (Vlees noch vis)

Vlees noch vis, oftewel: veganistisch/vegetarisch dineren! Als vleeseter in dit vleesloze restaurant, kan het even schrikken zijn. Mijn tip: blijf gewoon zitten. Momenteel probeer ik een aantal dagen per week geen vlees te eten, uit principiële overtuigingen. De Mediterrane/Arabische/Oosterse keuken bevat veel vegetarische elementen en kan ik steeds meer waarderen. Deze keuken vind je terug bij Bla Bla en je merkt dat je het vlees niet eens mist.

Laat het interessante interieur (lees: zeer kleurrijk) op je in werken, bestel alvast een drankje en een voorgerecht. Alles op zijn tijd, je wordt hier op een aangenaam tempo bediend. Als hoofdgerecht bestelden we Mezze, een combinatie van Oosterse en Mediterrane gerechten. Zelfs mijn vriend, die wel van een lekker stukje vlees of vis houdt, was erg lyrisch over het eten. Een grote tafel vol, zoveel, dat we niet een aan het dessert toe kwamen… Weekendje Rotterdam? Ook daar vind je BlaBla aan het Piet Heynsplein 35.

Nieuwe Boteringestraat 9 – www.bla-bla.nl

3. Buurman en Buurman

Inmiddels heb ik hier al twee keer gegeten, 1x pizza thuis laten bezorgen en op een festival hun pizza’s gegeten. Hihi, do I need to say more? Aan de Rodeweg 6, waar je het inderdaad niet verwacht, hebben ze een ontzettend leuk plekje bemachtigd. Vooral met mooi weer is het buiten al erg gezellig met tafels en lichtjes, maar binnen is het niet anders. Een Italiaanse houtoven pizza met verse en lokale ingrediënten, een industrieel interieur, lampjes boven de bar, de wereld aan speciaal biertjes… Erg knus en lekker ‘los/ongedwongen’ personeel. Niet te moeilijk, iedereen bij elkaar aan tafel of aan de bar.

‘Italiaanse houtoven pizza met verse en lokale ingrediënten’

En niet geheel onbelangrijk, de pizza’s zijn fantastisch. Iedere keer gaat die hele pizza op door de verse ingrediënten op een knapperige bodem (voor mij best knap, aangezien ik normaal zo’n type ben van de-korsten-liggen-beter-op-het-bord-dan-in-mijn-maag). Daarnaast hebben ze recent hun eigen speciaal bier laten brouwen… Meestal is het handig van te voren even te reserveren, aangezien ze snel vol zitten.

Rodeweg 6 – www.buurman-groningen.nl

4. Gastro Bistro XO

Onder het motto, niet alweer naar hetzelfde restaurant toe, besloten we naar XO te gaan. Oftewel, extraordinairy, waar je een buitengewone culinaire ervaring in de Folkingestraat (een van de mooiste straatjes in Groningen) wordt beloofd. Het gaat hier dus net even wat anders aan toe en dat kost niets extra’s. Ja, hier word ik wel warm van, jij toch ook? Bij binnenkomst vind je een ruim opgezet restaurant met stijlvol interieur, waarbij er letterlijk genoeg ruimte is om te zitten met je wat privacy wordt gegund. Het personeel is kundig maar ‘ongedwongen’, niet bang om mee te denken er een mooie culinaire avond van te maken.

Kun je niet kiezen? Als het zou kunnen, zou ik zelf de hele kaart bestellen, ik kan nooit kiezen. Hoe kleiner de kaart, des te sneller we kunnen eten. Voor een persoon als ik die ook nog eens leid aan hangryness (…) is dat ideaal. Voor maar 30€ heb je al een vijfgangenmenu. Hierbij krijg je letterlijk een kleurrijke smaakexplosie op het bord. Een engeltje die over je… Juist, je snapt ‘ m vast al. Vergeet vooral het bijpassende wijnarrangement niet, eenvoudige maar goede wijnen. Dan tot slot nog een kleine verrassing die ik verklap, ze hebben een kleine binnenplaats en serveren ook lunch!

Folkingestraat 13 – www.xo-groningen.nl

 

Tot zover mijn positieve ervaringen met deze vier Groningse restaurants! Je zou bijna denken dat er bij ons thuis niet meer gekookt wordt… Niets is minder waar, ik heb thuis mijn eigen privé kok – vriendlief!
Heb jij soms ook geen zin om de deur uit te gaan? Bla bla (vlees noch vis) en Buurman en Buurman, bezorgen ook thuis. Optimaal van de lokale keuken genieten op je eigen bank.

 

Hasta pronto!

 

Veel liefs, Marieke

 

P.S. natuurlijk zijn er nog meer heerlijke restaurants in Groningen, alles op zijn tijd. Heb je nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!a

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply