Het surf & yoga walhalla Taghazout

Hotspots Marokko Reizen Taghazout

De ultieme manier om een weekje vakantie te spenderen: surfen en yoga. En waar kan dat nu beter dan in Marokko, op slechts 3,5 uur vliegen? Kilometerslange kustlijn met prachtige surfspots, cultuur snuiven, authentieke tajines proeven, een bezoekje naar de hammam en yoga met het allermooiste uitzicht. Gelukkig is er voor mij nog een plekje in het Dfrost Almugar surf & yoga huis in Taghazout. Boeken, tas inpakken en op naar Schiphol! Voor het eerst sinds lange tijd ga ik weer alleen op pad, echt genieten …. En ik kom weer terug, dan neem ik revanche voor het surfen en yoga! 

Taghazout vind je in het zuiden van Marokko, in de buurt van de grotere plaats Agadir. Het dorp zelf is van origine een klein vissersdorpje. Het merendeel van de bewoners is van Berberse komaf, maar momenteel vind je er een mix van locals, jonge Marrokanen, surfers en yogi’s. Veel jongeren werken in de toeristische sector als bijvoorbeeld surfinstructeur, maar helpen hun vaders ook nog vaak op het water. Vervolgens wordt de vis verkocht op de markt nabij het strand. Daarnaast is arganolie een belangrijke inkomstenbron. Het dorpje bestaat uit een lange straat met wat zijstraten, en uiteraard veel surfshops en surfhostels.

Eenmaal aangekomen met Transavia op de luchthaven van Agadir, heb ik mijn eerste geluksmomentje te pakken. Weer een nieuwe stempel in mijn paspoort! Een uurtje later vind ik de chauffeur die klaar staat mij op te halen. Echt ultieme luxe, dat je geen bus hoeft te zoeken of een taxi die je niet afzet. In het hostel word ik verrast door het feit dat de helft van de andere vakantiegangers Nederlanders zijn. Eigenlijk niet gek dat het erg populair is bij ons koude kikkerlandje, gezien het klimaat (in de winter nog ruim 20 graden) en de prachtige surfspots. In de zomer wordt het makkelijk 30 graden, maar maakt de zeebries het erg aangenaam.

De volgende ochtend sta ik al vroeg op, ontbijten en op naar de eerste surfspot! Met een gezellige groep in tweetal busjes, toffe surfinstructeurs en surfplanken op het dak. Het surfen zelf doe ik nu weer voor het eerst sinds veel jaren, kortom ik ben nog steeds beginneling. Tot mijn grote verbazing heb ik een aantal malen ‘gestaan’, hoe laten we uiteraard maar even buiten beschouwing. Helaas maak ik tijdens die eerste ochtend ergens een ongelukkige val, wat achteraf een gescheurde knieband blijkt te zijn. Het voelde gelijk niet goed en ik besluit de rest van de week met veel tegenzin niet meer te gaan surfen. Achteraf gezien ben ik erg blij met die beslissing geweest!

De rest van de week stort ik mij op het verslinden van veel boeken, Taghazout te ontdekken, het maken van foto’s met mijn analoge Canon AE-1, heb ik een bijzondere ervaring bij de hammam en proef ik authentieke tajines. Mij zullen ze hier weer terug zien, dan neem ik revanche voor het surfen en yoga!

DOEN

Surf & yoga

In Taghazout vind je oneindig veel surfscholen, bij de meeste kan je ook overnachten. Samen met yoga de ultieme combinatie om je vakantie compleet te maken. Veelal worden lessen in pakketten aangeboden. Let goed op wat de scholen precies te bieden hebben, zoals lessen/soort surfspots/vervoer/materiaal/eten. Bij Dfrost Almugar surf & yoga weet je zeker dat je goed zit! We zijn bijvoorbeeld bij een aantal hele bijzondere surfspots geweest, waar geen andere surfscholen komen. En na het surfen staat er bij terugkomst een lekker koud biertje voor je klaar…

Hammam bezoeken

Via het hostel bezocht ik samen met een andere vrouw de lokale hammam. Inclusief scrubbeurt, massage en Marrokaanse muntthee (veel suiker!) met koekjes na. Een bijzondere ervaring die je mee moet maken!

Ait Bihi, Taghazout – facebook

ETEN EN DRINKEN

Authentieke tajines

Aangezien ik niet alle avonden in het hostel wilde eten om ook de lokale keuken te ontdekken, ging ik met een aantal anderen op pad. Op advies van andere reizigers streken we neer in een klein restaurantje. Overheerlijke tajines voor zowel carnivoren, pescotariërs als vegetariërs. Buiten wordt alles op de BBQ klaar gemaakt en je zit tussen de locals, een paar toeristen en straatkatten. Eerlijk gezegd heb ik nergens meer zo lekker gegeten als hier…

Centrum Taghazout (op de hoek naast Almugar Surf Shop & School)

De allerlekkerste homemade ginger beer

Die drink je bij l’Auberge! Een gezellig sfeertje met een mooi uitzicht op de lokale vismarkt. Ze serveren lekker eten en als je wil, kan je hier ook overnachten.

Boulevard aan het strand

SLAPEN

Dfrost Almugar surf & yoga huis

Uiteraard is er genoeg keuze in Taghazout om te overnachten en te surfen. Hier zit je in ieder geval goed! Ze hebben meerdere locaties (aan zee, in het dorp en in een ander dorp), denken actief met je mee, lekker ontbijt (inclusief verse jus), toffe surfinstructeurs en ga zo maar door. Door mijn blessure wilde ik liever in het huis zelf slapen in plaats van de studio verderop in het dorp, dit werd gelijk geregeld. Verder valt op dat alle vertrekken heel erg schoon zijn, er wordt een aantal malen per dag flink schoongemaakt. Goed om te weten, ze hebben ook nog een villa een aantal kilometer verderop, een yoga villa. Daarnaast vind je op hun website heel veel tips en tricks voordat je Marokko bezoekt. Zo kan je goed voorbereid op pad gaan, als je wil!

TIPS & TRICKS

– Zoals te verwachten, wordt er in Taghazout geen alcohol verkocht in restaurants of cafés. In het hostel waar ik sliep kon je wel bier of wijn kopen evenals in een aantal supermarkten in Agadir. De meeste surfinstructeurs weten deze wel te vinden voor je.

– Een trui en lange broek is geen overbodige luxe. Sommige ochtenden was het erg mistig en waaide het, dus was deze hard nodig. Daarnaast kan het nog frisser zijn in de winter. Op het strand zie je veel boerkini’s, maar kan je zelf heel goed een bikini dragen. Marokko is een vrij liberaal Moslim land en in het algemeen wordt het dragen van korte broeken wel geaccepteerd. Als je in het dorpje zelf rond wandelt, zou ik wat meer kleding aantrekken. Een luchtige lange broek of jurk om je armen/benen te bedekken en respect te tonen.

– Je ontkomt er bijna niet aan, ‘de Marrokaanse detox’. Bijna iedereen die ik heb ontmoet, inclusief ikzelf, had last van maagproblemen. Meestal gaat het vanzelf weer over, maar preventief wat Norit en ORS in je toilettas is niet geheel onverstandig. Drink alleen water uit flessen, water uit de kraan daarentegen kan je prima mee tandenpoetsen of wassen. Eten op straat kan je helaas ook problemen opleveren..

– In Taghazout zelf is geen pinautomaat. De dichtstbijzijnde vind je in ‘Banana village’ (Aourir). Neem dus voldoende cash mee.

 

Na mijn avontuur in Taghazout heb ik nog een paar dagen doorgebracht in het prachtige Marrakesh, letterlijk duizend en een nacht. Hier zal ik je binnenkort meer over vertellen!

 

Hasta pronto!

 

Veel liefs, Marieke

P.S. Ook in Marokko geweest en/of heb je nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Maud
  augustus 6, 2018 at 3:13 pm

  Hé! Super leuke blog en lijkt mij zeker heel leuk om naar Marokko te gaan 🙂 Ben benieuwd naar je blog over Marrakesh.
  Liefs, Maud

  • Reply
   Marieke
   augustus 24, 2018 at 9:09 am

   He Maud! Dank je wel 🙂 Marrakesh is nog under construction.. Marokko zeker een aanrader, paar nachten in de woestijn, beetje rondtrekken. Ik was alleen en heb mij nooit onveilig gevoeld oid, maar met zijn tweeën (of meer) kan ik beter aanbevelen!
   Liefs Marieke
   P.s. jullie site ziet er prachtig uit zeg! Gaaf ook tips dichter bij huis.

  Leave a Reply