Met de motor naar de mooiste rijstterassen in Banaue

Filipijnen Motortrips Reizen

Waarom Filipijnen? Dit was de meest gestelde vraag toen ik mijn vakantiebestemming noemde. Omdat eilandhoppen op werelds mooiste stranden mij wel aansprak en ik nog nooit in Azië was geweest! Of ik dit wel aandurfde gezien de huidige situatie? Echt, ik heb mij werkelijk geen enkel moment onveilig gevoeld met zoveel aardige Filipinos om mij heen (op eilanden die overigs veilig zijn volgens de rijksoverheid). En om nog net iets meer magie aan het avontuur toe te voegen, besloten we tijdens de eerste week een motor te huren om naar de rijstterrassen in het noorden te gaan… Letterlijk dikke (motor)pech, maar een avontuur om nooit te vergeten! 

De Filipijnen heeft met meer dan 7000 eilanden (7107 om precies te zijn) genoeg eilanden om uit te kiezen. Op internet las ik meerdere verhalen van mensen die zelf een motortour naar rijstterrassen hadden gemaakt. GAAF! Waarom niet? Op dat moment had ik mijn motorrijbewijs nog niet, maar mijn vriend gelukkig wel. Via google zochten we vooraf naar motorverhuurders en boekten een motor in Angeles om het eerste deel van de vakantie door Luzon te toeren. In de hoofdstad Manilla en Angeles zijn genoeg andere mogelijkheden om een motor te huren, er zijn met name veel lokale verhuurders die je niet terug vindt op internet.

ROUTE MANILLA NAAR BANAUE

Het plan was om vanaf Angeles naar Banaue te rijden en via Sagada weer terug naar Angeles, en dat allemaal in 6 dagen (lees: best wel een uitdaging). Wat een openbaring, voor de eerste keer in Azië. Drukte en nog eens drukte. Wat voelt dat goed als je heelhuids de motorverhuur hebt weten te bereiken met bus en tricycle! Eindelijk vrijheid en je eigen kunnen route bepalen. Achterop voelde ik me als een lange, blonde koningin en kon ik niet stoppen met glimlachen en zwaaien… Fantastisch om alle kinderen en aardige Filipinos al zwaaiend voorbij zien te gaan. We merkten al snel dat het niet alleen kwam door onze verschijning, maar ook door onze motor. Een Kawasaki Ninja 650R is niet een erg gebruikelijke motor voor de omgeving en trok veel nieuwsgierige gezichten. Wat betreft de route hadden we google kaarten vooraf gedownload,  zodat ze ook offline te gebruiken waren. Oortje in en klaar!

Door motorpech hebben we helaas de motor voortijdig terug moeten brengen. De motor hebben we ‘slechts’ vier keer aan moeten duwen door lege accu, maar gelukkig bracht het groene monster ons weer terug naar Angeles.

“Believe you can, you’re halfway there”

– Theodore Roosevelt

We wilden hoe dan ook naar de rijstterrassen en besloten snel de bus te pakken. Een aantal lange bustrips door het prachtige landschap later, maar wat was het de moeite waard. Het gevoel dat het je toch lukt ondanks pech eerder, geef nooit op! Hieronder zie je de route die we afgelegd hebben en op de kaart de route die we wilden afleggen.

Dag 1 

Amsterdam – Manilla

Onze vlucht met Turkish airlines via Istanbul verliep voorspoedig. ’s Avonds laat arriveerden we in Manilla om vervolgens een veel te dure taxi te nemen naar het hotel. Onze eerste ‘jij-bent-toerist-dus-ik-zet-je-lekker-af’ ervaring! Na een korte opfrisbeurt was het tijd voor de markt. Kort samengevat: wat een drukte. Veel mensen, kraampjes en eten, waaronder de delicatesse Balut (bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo dat is gekookt). We staan open voor nieuwe dingen, maar Balut? Nee bedankt!

Overnachting: 88 courtyard hotel, Pasay

Dag 2 

Manilla – Angeles – San Jose

’s Ochtends na het ontbijt met de bus op naar Angeles. Voor het eerst krijgen we Manilla bij daglicht te zien; drukte en veel uitlaatgassen. Geen wonder dat mensen mondkapjes dragen, wat echt geen overbodige luxe is. Vervolgens met de tricycle en al onze bagage naar de motorverhuur in Angeles. Twee backpacks en grote Nederlanders, of dat past in zo’n relatief kleine tricicle? Eitje! Als je bedenkt dat er ook makkelijk 5 mensen op een brommer kunnen… Een groen monster genaamd Kawasaki Ninja stond ons op te wachten, backpack achterop en off we go!

Overnachting: FarmHouse hotel & cafe (San Jose)

Dag 3 

San Jose – Solano

Vannacht hebben we niet heel veel geslapen, misschien kwam het door de jetlag of lag het aan het voorbij razende verkeer? De hele nacht reden er vrachtwagens en ander ongein voorbij versierd met een hoop lichtjes. Kerstmis valt kennelijk altijd vroeg in de Filipijnen. Rustig maakten we ons op voor dagje toeren en hoopten ’s avonds in Banaue aan te komen. We reden door allerlei kleine dorpjes met veel nieuwsgierige Filipinos. Aan het eind van de dag begint er dan een lampje op het dashboard van de motor te branden. Google weet ons te bevestigen dat het inderdaad een oververhitte motor is. Als we andere mensen spreken, die vertellen dat het weer richting het noorden niet goed zal zijn en er veel vallende stenen op de weg liggen, besluiten we er nog een nachtje over te slapen. Ons groene monster mag overnachten in de ontbijtzaal, veilig en droog.

Overnachting: Governors Garden hotel  (Solano)

Dag 4 

Solano – Angeles – Baguio

De wekker ging vroeg, zodat we op tijd bij de mechanic op de stoep zouden staan. Samen kwamen we tot conclusie dat het verstandig was terug naar Angeles te gaan. Nadat we de motor netjes hadden ingeleverd bij zijn eigenaar, pakten we de bus naar Baguio. Acht uren later kwamen we eindelijk aan in het hotel, als meurende, doorgewinterde backpackers in afritsbroeken. Gelukkig heerlijk zachte bedden en hebben we geslapen als een roosje.

Overnachting: Microtel by Wyndham (Baguio)

Dag 5

Baguio – Sagada

Als je op de Filipijnen bent geweest, dan weet je hoe lastig het kan zijn geld uit de automaat te verkrijgen. Dit was onze taak om in ochtend te doen voor vertrek, aangezien het in Sagada en Banaue waarschijnlijk onmogelijk zou zijn. Je hebt er soms een dagdeel voor nodig, maar uiteindelijk lukt het wel. Klaar om naar Sagada te gaan en de hanging coffins te bekijken. Blijft bijzonder die hangende kisten…  Maar nog leuker is het, om in die kleurrijke jeepney’s te zitten met Celine Dion op de achtergrond. Karaoke daar lusten ze wel van!

Overnachting: Isabelo’s Inn and Cafe

Dag 6 

Sagada – Bontoc – Banaue

Via Bontoc naar Banaue per jeepney. Wat gaaf als je er dan eindelijk bent! Believe you can, you’re halfway there aldus Theodore Roosevelt. We hadden eigenlijk twee nachten in Native Village Inn geboekt, helaas hebben we dit moeten annuleren in verband met te weinig tijd. Sanafe lodge bleek de ideale plek voor lunch na onze jeepney trip, aangezien je hier fantastisch uitzicht hebt. Backpacks konden we daar achterlaten, waarna we met Harry en zijn tricycle op pad gingen. Alle uitzichtpunten bezocht, inclusief de foto met ’tribes’. Happy Happy Banaue! De man met de speer was wel onze favoriet, heb jij zijn crocs ook al gespot? Dat hoort er toch ook tenslotte bij, doneren aan de lokale omgeving. Uiteindelijk hebben we de hele dag van het prachtige uitzicht (FANTASTISCH!) mogen genieten, maar blijft het toch wel jammer dat we niet een tocht hebben kunnen doen naar Batad. Tijdens het avondeten valt de stroom nog weer even uit (zijn we inmiddels wel gewend) en maken ons klaar voor de nachtbus.

Overnachting: in de bus… Tip: Native Village Inn

Dag 7

Banaue – Manilla – Coron

Wat dan het mooie is van de nachtbus, is dat je niet ziet hoe (met gevaar voor ieders leven) er gereden wordt in de bergen en op smalle wegen. Vrij frisjes in de bus (airco vermoedelijk 10 graden Celcius), waar we niet echt op voorbereid waren. Met ons internet (via prepaid card) snel even een hotel geboekt, waar we nog heerlijk hebben geslapen tot in de middag. Strak gepland pakten we even later het vliegtuig naar Coron. Ciao Manilla, we gaan je zeker niet missen!

 

TIPS & TRICKS

DOEN

 • Belangrijk: neem de tijd! We hadden het iets te strak gepland, zoals je wel gemerkt hebt. Ga in ieder geval voor 2 dagen Banaue/Batad.
 • Als je echt off road gaat, kan het handig zijn om een prepaid card te kopen voor je telefoon zodat je makkelijk kan internetten/ bellen als je problemen hebt of een overnachting zoekt. Het heeft ons vaak geholpen!
 • Zorg dat je genoeg cash hebt voordat je in Banaue aan komt, pinnen gaat niet.
 • DOEN: Go-pro aan je motor (of auto) vast tapen.. We hebben meerdere mooie time laps aan trip over gehouden.
 • Dunne regenjas mee (voor op motor). Overigens regent het vaak maar kort, nooit de hele dag (tenzij er sprake is van een tyfoon).
 • Je afvragen waarom mannen altijd zo’n flesje bij zich hebben, in spugen of waarom ze zo’n rood gebit hebben. Het kostte ons eventjes totdat we het bordje No spitting momma lazen.
 • Niet te lang in Manilla doorbrengen. Mijns inziens een vuile stad, veel (jonge) bedelaars en erg druk.

VERVOER

 • (Nacht)bus: neem voldoende warme kleding/kleedje mee! De airco maakt het erg fris.
 • Voor in Manilla: taxi grab-a-car is veilig en veel goedkoper (vooraf vast tarief) dan airport taxi’s. Handig aangezien je altijd in file komt te staan.
 • Motor huren: in Manilla of Angeles. Het bedrijf waarmee wij geboekt hadden kan ik niet aanraden, maar er is genoeg te vinden via internet of lokaal.
 • In Wi-Fi zones google kaart downloaden van het gebied waar je wilt gaat rijden. Zo kun je vooraf de route in laden. Voor de echte avonturier kan je natuurlijk ook gaan voor de ouderwetse wegenkaart.
 • Vragen of je een deel van je bagage bij de motorverhuur/hotel kan achter laten. Zorg dat je niet te veel mee neemt (1 of 2 tassen afhankelijk van hoeveelheid motoren).

SLAPEN

 • Van te voren overnachting boeken in Banaue, weinig keuze als je het ter plaatse doet.
 • Onderweg is het handig juist niets vooraf te boeken. Je weet nooit hoe je trip op de motor verloopt. Wees een echte avonturier of boek via internet (wij zijn erg liefhebber van booking.com). Op iedere hoek van de straat vind je overigens wel een ‘hotel’, maar hierbij heb je meestal geen garantie voor schone kamer met zacht bed en warm water. Voor ieder wat wils!

 

 

Ons avontuur ging vervolgens verder in Coron… Wat we daar deden? De vlucht vertragen (check bucketlist; miss Marieke, you are delaying the flight!) en mee maken wat een tyfoon is.

 

Hasta pronto!

 

Veel liefs, Marieke

P.S. Ook op de Filipijnen geweest en/of heb je nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply