Waarom Porto fantastisch is
(& 10 dingen die je niet mag missen)

Portugal Reizen Streetart

Vlinders in mijn buik, verliefd op Portugal! Voordat ik Porto had verlaten, was de volgende vakantie alweer geboekt. Inderdaad je raadt het al, aankomende zomer een roadtrip door Portugal. Tijdens een citytrip in deze fantastische stad vond ik veel bijzondere plekjes met zoveel vriendelijke mensen en lekker, betaalbaar eten. Naast port (die ik niet eens heb geproefd, schande hihi) allerlei verborgen pareltjes. Momenteel worden veel lege panden opgeknapt, dus wordt Porto alleen maar mooier. I love it, enjoy!

DOEN

Verdwalen in straten van Porto

Mijn favoriete bezigheid, verdwalen in de kleine straten van Porto. Dit is vaak de leukste en beste manier om een stad te ontdekken!  Vintage winkeltjes (ben ik dol op), restaurants, terrasjes (met speciaalbier of wijn), gekleurde huizen met azulejos (prachtige blauw-witte tegeltjes). Vergeet de tijd en ontmoet vriendelijke Portugezen. Proef de sfeer en kijk goed om je heen. Overal in Porto vind je namelijk streetart, geen muur blijft gespaard. Vooral nabij Rua Miguel Bombarda vind je zowel streetart als veel winkeltjes en hippe cafés. Persoonlijk vond ik de wijken Santo Ildefonso en Vitória & Cedofeita het mooist. Hier vind je een leuke route die maar 5 kilometer lang is! Kun je mooi uitrusten op het terras langs de Douro rivier met uitzicht op de Dom Luís I…

Kleine tip: vergeet niet goede schoenen aan te trekken, af en toe moet je stevig klimmen op de kasseien. Niet ideaal met slippers of pumps.

Metro Trindade
Dom Luis

Oud warenhuis en tapasbar – Armazém

Als je langs de Douro rivier een stukje richting de zee loopt, kom je vanzelf bij dit pareltje. Allereerst loop je door een hele leuke buurt, Miragaia, waar je onder de was door loopt en overal buren met elkaar in de weer ziet. Bij Armazém kun je heerlijk buiten zitten. Helaas was het hier net iets te koud voor toen wij er waren. Binnen in het oude warenhuis vind je allerlei vintage items en wijn. Eerlijk is eerlijk, het oude warenhuis zelf is mogelijk wat commercieel geworden, minder spontaan en mooie items kunnen aan de prijs zijn.

Rua de Miragaia 93

Wandelen over de Dom Luís I

De brug, het zusje van de Eiffeltoren, die beide helften van Porto met elkaar verbindt. Zowel boven als beneden kan je over de brug lopen en vergeet vooral niet mooie foto’s te schieten. Doen: naar ‘Guindalense Futebol Clube‘ gaan, een biertje bestellen (voor een prikkie!) en genieten van het uitzicht. Of ’s avonds in het donker een glimp van de brug opvangen! Interessant detail, deze indrukwekkende bouwconstructie van staal werd ontworpen door een medewerker van Gustave Eiffel.

Pastéis de nata – Padaria Ribeiro Express

Yum, wat een genot! Pastéis de nata, oftewel bladerdeeg met custard. Genoeg bakkerijen in de stad waar je deze heerlijke taartjes kan kopen. De allerlekkerste heb ik gegeten bij Padaria Ribeiro Express, het is er altijd druk. Maak je geen zorgen om het aantal calorieën. Het zijn er vast heel veel, maar dan loop je toch nog even een blokje om?!

Praça de Guilherme Gomes Fernandes 21 – www.padariaribeiro.com

Estação São Bento

Het allermooiste treinstation wat ik tot nu toe bezocht heb. Uren hoef je hier niet rond te dwalen, maar je kan niet naar huis voor je hier bent geweest. Jammer dat er niet zoveel tegeltjes in mijn koffer passen voor mijn nieuwe huis… En heb jij platform 9 3/4 al ontdekt?

Praça Almeida Garrett

Livraria Lello

Als Harry Potter fan moet je hier heen! Ik dus ook. En ja, binnen lopen is niet gratis (5 euro), maar daar krijg je ook wat voor terug. En als je een boek koopt, krijg je het entreegeld als korting terug. Een foto zonder toerist maken is een uitdaging, maar het gaat tenslotte om de sfeer… Geen wonder dat JK Rowling hier inspiratie op deed voor Harry Potter terwijl ze hier enkele jaren woonde. Ook als je in stad loopt valt het op dat ouderejaars scholieren gewaden dragen.

Rua das Carmelitas 144 – www.livrarialello.pt

ETEN & DRINKEN

O diplomata

In het weekend op zoek naar locals? Ga brunchen! En voor een leuk plekje, mag je best even in de rij staan. Onze eerste ochtend hadden we geen zin om lang te wachten en besloten naar de overkant (Amarelo Torrada) te gaan. Prima french toast voor een betaalbare prijs. De volgende dag toch maar eens kijken hoe het bij O diplomata zou zijn gezien de lange rijen ’s ochtends. Een hemels ontbijt! Ook de laatste dag waren we hier niet weg te slaan. Vers fruit, de beste pancakes in town, fruit bowls, en veel meer lekkere dingen… En dat alles voor vrij weinig! Geloof me, het wachten is het waard. Bom apetite!

Rua de José Falcão 32

Zenith Brunch & Cocktails

Druk, gezellig, hip en vers. Laat je betoveren door instragramable bordjes met heerlijk eten. Althans, dit heb ik mij laten vertellen. Lange rijen zeker in het weekend (brunchen is best wel een ding in het weekend zoals ik al zei), helaas geen plekje voor ons! Zenith ligt overigens aan erg leuk pleintje met nog meer cafeetjes, waar vaak kleine markten plaatsvinden. Elke dag geopend van 10.00-19.00.

Praça Carlos Alberto 86 – www.zenithcaffe.pt

Aduela taberna

Borrelen tussen locals, check! In deze studentenbuurt, vlakbij Zenith, staat dit gemoedelijke café. Diverse speciaalbieren en genoeg goede wijn, je voelt je hier meteen thuis! Althans, wij zijn niet vies van deze alcoholische versnaperingen. Ze serveren ook nog kleine hapjes en kunt lekker op het terras zitten bij mooi weer. Chill!

Rua Oliveiras 36

Reitoria

Na al dat gewandel is het wel tijd voor een goede lunch. En dat kun je hier verrassend goed! We waren net aangekomen in Porto en hier neergestreken om wat te gaan eten. Verse sandwiches, die je ook met elkaar kan delen aangezien het in kleine stukjes geserveerd wordt. Daar houden we wel van! Net als de zeer vriendelijke bediening en mooi uitzicht als je buiten op het terras zit. Dineren kan hier ook met een goed stuk vlees en goede wijnen.

Rua Sa Noronha 33 – www.reitoria.pt

Puro 4050

Per ongeluk ontdekten we dit restaurant (& mozzarella bar). Ons laatste avondmaal bij Cantina 32 (een favoriet bij velen) was ons doel, maar we waren niet de enige die dit wilden. Gelukkig heeft dezelfde eigenaar nog een restaurant een paar meter verderop, namelijk Puro 4050. Voor ons een plekje in de kelder (!) aan een gezamenlijke tafel. Hierdoor ontmoet je ook nog eens andere mensen in bijzondere ‘botanische’ sfeer. De prijs kwaliteit is overigens uitstekend en gerechten kunnen gedeeld worden. Ik zeg doen!

Largo Sao Domingos 84 – www.puro4050.com

O diplomata
Puro 4050
Zenith
aduela-porto

SLAPEN

Kan je net als ik ook zo moeilijk kiezen waar je wilt slapen? Na soms uren zoeken is het dan tijd om de knoop door te hakken. Lastig, want overal in Porto vind je wel leuke plekjes om te overnachten. Een AirBnB of bed en breakfast is een goede manier om locals te ontmoeten. Je krijgt vaak mooie tips voor de omgeving, net even anders dan de meeste toeristische attracties. Hoe fijn is dat! Aangezien alles in Porto op loopafstand ligt, kozen wij een AirBnB (deze) in het centrum. Zeer gastvrij en behulpzaam, we kregen veel tips voor de omgeving en port met pastéis de nata bij aankomst. Heb je wat meer geld te besteden? Boutique hotels zijn helemaal in trek, veelal een luxe inrichting met hip design. Uiteraard zijn er genoeg andere plekjes om te overnachten… Dorme ben!

EXTRA TIPS…

 • Download de app spotted by locals en koop de stad Porto.  Voor een paar centen nog veel meer tips door locals!
 • Saudades de Portugal bezoeken, een website voor iedereen die van Portugal houdt.
 • Stop goede schoenen in je koffer, alles in Porto is op loopafstand maar je moet vaak aardig klimmen.

 

Deze zomer na mijn roadtrip krijg je nog meer fantastische tips over Portugal. Pas maar op, voor je het weet voel je ook vlinders in je buik… op naar Porto!

 

Hasta pronto!

 

Veel liefs,

Marieke

 

P.S. Naar Porto geweest en/of heb je zelf nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Else
  juni 1, 2018 at 8:15 am

  Oeh, nog nooit in Porto (Portugal überhaupt niet) geweest, maar nu ik dit lees krijg ik wel zin om daar naar toe te gaan! Volgende keer wel port drinken hoor 😉

  • Reply
   Marieke
   juni 1, 2018 at 7:44 pm

   Ja Portugal is echt heel mooi, zeer vriendelijke mensen en lekker betaalbaar eten.. Hihi de volgende keer zal ik inderdaad port proeven 🙂

  Leave a Reply