Het paradijselijke
Khao Sok National Park

Khao Sok Nationaal park Reizen Thailand

Meer dan 185 vierkante kilometer aan kraakhelder water, grote kalkstenen rotspartijen, een uniek grottenstelsel en veel diersoorten in het oudste tropische regenwoud ter wereld… Wauw! Khao Sok National Park was werkelijk een van de hoogtepunten van mijn reis door Thailand. Onderweg heb ik dan ook veel twijfelende reizigers overgehaald dit paradijs op aarde wel te bezoeken. Wil je weten hoe gaaf slapen in een hutje op het water is, je op eigen houtje kan gaan of benieuwd naar praktische informatie? Lees lekker mee!

Daar gaan we dan… Na een week Chiang Mai en omgeving ontdekt te hebben, wordt het tijd voor echte natuurlijke schoonheid. Op naar Khao Sok National Park!

Dit bekende natuurreservaat ligt in het zuiden van Thailand, in de provincie Surat Thani. Het park zelf is opgericht in 1980, maar het regenwoud is al meer dan 160 miljoen jaar oud. Met 740 vierkante kilometer kan je er prachtige tripjes doen bijvoorbeeld de jungle in, om samen met een gids gibbons, sporen van beren, slangen, vleermuizen en andere bijzondere dieren te spotten. Midden in dit grote regenwoud vind je Cheow Lan Lake, een heel groot kunstmatig aangelegd meer. Wat dacht je van slapen in een drijvend hutje op het meer?

Vanaf Chiang Mai vlieg ik naar Surat Thani. Voor het eerst in Thailand laten mijn darmen het een beetje afweten, kennelijk was die authentieke Khao Soi gisteravond iets te scherp voor mijn darmen. Oepsie! Dan maar even geen ontbijt vandaag. Gelukkig heb ik nog een extra overstap in Bangkok en daarna hop, als een kudde dieren de minivan weer in. Er zijn verschillende dorpen van waaruit je het nationaal park kan bezoeken. Ik koos voor het Jungle Hostel in Khao Sok, ideaal voor soloreizigers. Ik ben niet snel onder de indruk, maar dit was echt goed! ’s Avonds als ik in het regenachtige Khao Sok (lees: een heuse wolkbreuk) aan kom, staat Sunny mij al op te wachten. Hij is een enthousiaste en superaardige host, vertelt je alles over wat je moeten weten voor de Lake Tour en wil je van alles lenen. Het mooie is dat bijna iedereen die hier slaapt, de volgende dag dezelfde tour gaat doen.

‘No power, no internet, no hot shower!

 

– Sunny
(Jungle Hostel)

Het dorp Khao Sok zelf is niet heel groot, maar heeft in principe alles wat je nodig hebt. Een paar restaurantjes waar je gezellig kan eten, genoeg ho(s)tels om te slapen en een supermarktje voor wat versnaperingen tijdens de tour.

TWEEDAAGSE LAKE TOUR

Khao Sok National Park heeft twee ingangen, waarvan de eerste vlakbij het dorp Khao Sok ligt. Onze tour begint bij de tweede ingang, de Ratchaprapha pier, wat nog een uurtje rijden is. Hier betaalt iedereen de entree fee van het nationaal park, 300 baht. Onze gids ‘Kouis’ (klinkt als Louis, maar dan met een K) weet de sfeer er goed in te brengen en gelukkig is het droog vandaag! Echt ideaal voor een twijfelkont als ik, is dat hij altijd vertelt wat je mee moet nemen of het beste aan kan doen.

Nam Talu grot

Na een Thaise lunch vertrekken we weer met de longtail boot om een jungle tocht te doen en de Nam Talu grot te bezoeken. Echt goed opgelet heb ik natuurlijk weer niet, maar als Kouis het handig vindt dat we een bikini met korte broek aandoen, doe ik dat maar braaf. Met bloedzuigers zou je denken dat een lange broek handiger is, maar hij vertelt dat je ze beter kan zien als je een korte broek aan hebt. Klinkt logisch, toch?
Een kleine wandeling door de jungle later, komen we bij een grot aan. Kijk, daar komt die bikini om de hoek kijken! Het regenseizoen mag dan wel voorbij zijn, in sommige delen van de grot is het dus zwemmen geblazen. Klimmen en klauteren, best spannend, maar wat een gave ervaring. We kwamen zelfs enkele watervallen tegen.

Goed om te weten, is dat deze grot gevaarlijk is om alleen te bezoeken of tijdens het regenseizoen. Niet iedereen heeft dit thuis na kunnen vertellen. Gelukkig niemand die bij ons in de grot achter bleef…

Slapen in hutje op het water

De drijvende hutjes van Smiley Raft House zijn veel luxer dan verwacht. Samen met een andere vrouw hebben we twee grote matrassen tot onze beschikking met een eigen badkamer en ventilator. Wauw! Een beetje muffig misschien, maar de ramen kunnen openblijven. Met jawel, 98% zekerheid volgens Kouis, heb je rond de hutjes geen last van mosquitos. Had hij toch even 100% gelijk! En het uitzicht? Tja, ‘we mogen niet klagen’ is het understatement van het jaar.

Foto door Jess Discovers

Misty morning tour

Voor de zekerheid heb ik gisteravond een drie dubbele wekker gezet, want te laat komen voor de misty morning tour willen we niet. Glad water en een blauwe lucht, prachtig roei uhhh boot weer! Om half 7 varen we een klein stukje met de longtail boot. Even later wordt de motor uitgezet… en zoeken maar. Opeens hangen er een paar gibbons voor onze neus. De aapjes met lange armen zwaaien door de bomen, onder luide kenmerkende ‘Oeeeeeee’-kreten. De gids vertelt ons, dat de aapjes geen staart hebben en het vrij uniek is dat ze zo dichtbij verschijnen. Ook vliegen er veel toekans boven ons van boom naar boom. Missie geslaagd!

DSCN9094


Helaas moeten we daarna weer uitchecken, wat gaat die tijd toch snel. Nog snel een duik in het heldere warme water, een paar kiekjes in de kano en dat was het dan. Een unieke ervaring die best nog veel langer had mogen duren, de volgende keer misschien? Voor wie nu nog twijfelt, de 2500 baht (+300 entree fee) is het meer dan waard!

OP EIGEN HOUTJE

Ik begrijp goed dat je denkt ‘ik wil liever zelf op pad te gaan, zonder al die andere toeristen.’ Je kan zelf hikes maken in het park of voor ongeveer 2000 baht een longtail boot huren. Bij de ingang van het park vind je het Visitors Centor. Hier laat je je gegevens achter en kan je meer informatie krijgen. Persoonlijk zou ik een tour boeken. De standaardtours zijn inderdaad vaak grote groepen (zo’n 20-25 per groep, dit verschilt per organisatie) maar betekent ook veel gezelligheid, een gids die je bijzonder interessante dingen kan vertellen en avontuur zoals je hebt gemerkt!

VIEWPOINT HIKEN

Niet voor niets is dit een populaire excursie. Voor ongeveer 600 baht kun je een tour boeken waarmee je naar het viewpoint zult hiken. De wandeling er naar toe met gids, duurt ongeveer een uurtje. Het is even aanpoten, wat extra water kan geen kwaad. Als je er dan eenmaal bent… heb je een adembenemend mooi uitzicht over het Cheow Lan lake!
Foto door Azië-expert.nl

PRAKTISCH

DE TOURS

– Wat voor tours zijn er? 
Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden! Het ho(s)tel waar je overnacht kan je zeker verder helpen. Op deze site vind je ook veel tours. Wees niet bang dat je te veel betaalt, als het goed is zijn de prijzen ongeveer hetzelfde.
– Wanneer kan je het beste een tour boeken? 
Standaard groepstours hoef je niet ver van tevoren te doen. Sterker nog, ze laten dit vaak niet toe om zo het geld bij de locals te krijgen. En terecht vind ik! Even contact met je ho(s)tel rondom het park of er nog plek is, kan nooit kwaad. Voor speciale, op maat gemaakte tours is het natuurlijk handiger eerder contact te leggen en/of te boeken.
– Wat neem ik mee voor een tweedaagse lake tour?
Niet te veel… Een dagrugzak met eventueel losse drybag is voldoende. Hoe minder ik mee mag nemen, des te meer keuzestress ik krijg. Bloed, zweet en de rits van mijn rugzak heeft het mij gekost, maar het is gelukt!

                              Foto door Khao Sok Lake

Essentieel zijn ook de speciale wandelschoenen en zaklamp, eventueel nog bij Sunny te leen (gratis) of te koop in de lokale winkel. Een poncho of regenjas kan handig zijn, tegen het opspattende water van de longtail boot.
Onze backpack en waardevolle spullen (in een kluisje) hebben we achter gelaten bij Sunny, dit was geen probleem.

DE BESTE REISTIJD

Het nationaal park is het hele jaar open. Tijdens het regenseizoen van juni t/m oktober moet je rekening houden met een of meerdere hevige regenbuien op een dag. Het kan zijn dat het park niet goed bereikbaar is door bijvoorbeeld ondergelopen wegen, heeft een vriendin vorig jaar mogen ervaren.

VERVOER

Naar Khao Sok
De dichtstbijzijnde luchthaven is Surat Thani. Als je op tijd een vliegticket boekt, heb je voor een paar tientjes een directe vlucht. Nee inderdaad, die had ik niet… Hier word je opgewacht en in een taxi gezet met andere reizigers. Je kan zelf ook via 12go.asia een plek in het minibusje regelen. Qua prijs (ongeveer 400 baht p.p.) scheelt het niet veel, want ik Khao Sok mocht ik weer extra betalen om in de stromende regen voor de deur af gezet te worden. Ook vanuit andere plaatsen, zoals Koh Lanta of Koh Tao, is Khao Sok makkelijk te bereiken. Bij een booking office kunnen ze je helpen met een combiticket.

Naar de ingang van het park
Vervoer naar park zit meestal bij je ticket in begrepen.

SLAPEN

Voor soloreizigers kan ik het Jungle hostel in Khao Sok aanbevelen. Fantastische host, die Sunny! Een eigen bed in plaats van stapelbed, lekker ontbijt, gezellige reizigers om je heen en heel goedkoop. Als je relaxt wil reizen, boek dan een nacht voor en na je trip in de omgeving van het park. Uiteraard kan je de dag zelf ook doorreizen naar bijvoorbeeld Krabi/Ao Nang. Natuurlijk mag je bij Sunny nog even douchen voor de minivan komt. Maar, no power no hot shower no internet! En dat is best gezellig, als iedereen zijn smartphone niet kan gebruiken…

Ben je met een stel of gezin? Jungle huts resort zit een paar meter op en is iets luxer. Pas wel goed op met eten, voor je het weet heb je ongedierte in je huisje. Dit geldt overigens voor overal in Thailand.

Wil je graag in een drijvend hutje op het meer slapen? De hutjes kunnen niet los geboekt worden. Je kan hier alleen slapen in combinatie met een tour.

 

Benieuwd naar mijn andere hoogtepunten van reis door Thailand? Binnenkort meer, waaronder het onvergetelijke & magische Yi Peng festival in Chiang Mai!

Hasta pronto!

 

Veel liefs, Marieke

P.S. Ook in Thailand geweest en/of heb je nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply