Het ultieme stappenplan voor een roadtrip met VW busje door Portugal
(& wat je vooral niet moet doen)

Colares Ericeira Hotspots Portugal Reizen Roadtrip Sintra

Wind door je haren, muziek aan, zonnetje erbij… ’s Avonds eerst een romantische zonsondergang met glaasje vinho en daarna slapen onder de sterrenhemel. Je vakantie in een vintage VW busje toeren door Portugal? Ik zeg doen! Op je eigen gemak de Portugese cultuur snuiven, hele leuke mensen ontmoeten en vooral plekjes ontdekken waar niemand anders komt. Vorig jaar zag mijn vriend mij aankomen met weer een bijzonder idee voor de vakantie. Een kleine week met een authentiek busje langs de Portugese kust toeren. Ja wij wildkamperen, zie je het al voor je? Het was een bijzonder en onvergetelijk avontuur. Ik heb een ultiem stappenplan voor je om een fantastische vakantie te beleven in een VW busje en wat je vooral ons niet na moet doen!

– Huren van een busje (& budget)
– Inpakken
– Route plannen
– Onze route
– Tips & tricks

ULTIEM STAPPENPLAN 

1. Huren van een busje (& kosten)

De ideale roadtrip voor mij is toeren in een vintage busje, wat natuurlijk ook veel mooie plaatjes oplevert. Aangezien ik vorig jaar een beetje laat was met dit idee, waren de meeste VW busjes al verhuurd. Uiteindelijk heb ik via Airbnb een oud roestig beestje op de kop getikt. Begin dus lekker op tijd met stap 1, de rest komt later wel!

Vintage busjes

Er zijn verschillende bedrijven waar je een vintage busje kan huren. Het is ook mogelijk in Nederland een busje te huren, maar veel handiger om dat gewoon in Portugal te doen.

Pura Vida Campers
In het prachtige Ericeira kan je kiezen uit diverse vintage busje, zowel VW als Mercedes. Je kan het busje ook ophalen op Lissabon airport, dit kost je net iets meer (50€).

Siesta campers
Dit bedrijf vind je in Faro, maar voor wat extra geld kan het busje ook naar Lissabon gebracht worden. Ze verhuren zowel vintage, als moderne VW busjes.

Campertales
Ongeveer 20 km van Lissabon heeft dit bedrijf zich gevestigd. Een zeer ervaren eigenaar, die alles over zijn busjes weet. Op de site vind je ook heel veel handige tips voor je vertrekt, je gaat dus goed voorbereid op pad! Gemiddeld betaal je minstens 1000€ om een week in het hoogseizoen te huren, met veel extra opties mogelijk tegen een meerprijs. Kijk uit dat je niet te veel betaalt! Misschien past het wel binnen je budget als je het hoogseizoen vermijdt? Verder goed om te weten dat de eigenaar niet erg flexibel is en strikt met zijn regels.

Jack Vanheart  (a.k.a. Nuno, facebook)
Nuno is een fantastische kerel met een aantal mooie authentieke busjes in zijn bezit! Gemiddeld kost een week in het hoogseizoen 800€. Via Airbnb had ik bij hem voor 3-4 dagen een busje gehuurd. Zijn busjes bevinden zich op de weg naar Ericeira. Even opgehaald worden in Lissabon? No problemo! Uiteindelijk zijn we er met de bus gekomen, want Nuno had helaas geen tijd ons op te halen. Verder neemt hij de klok wat minder nauwlettend, maar ach het is vakantie dus wachten vonden we geen probleem.

Dan na een proefritje begint ons avontuur eindelijk met Alface, het groen witte roestbeest, een Peugeot uit de jaren 70. Rustig toeven we over de weg, wat veel bekijks oplevert. ’s Avonds parkeren we bij veel andere busjes boven een kliff, gevolgd door een onrustige nacht. De bedden van Alface zijn klein; te klein en oncomfortabel voor ons als lange Nederlanders. Op dag drie krijgen we helaas panne met Alface. Twee uurtjes later komt Nuno met Diogo aanrijden, een Mercedes busje. Net zo mooi, hij rijdt veel beter en het bed is 10x comfortabeler! Jammer dat we deze niet eerder hadden gehuurd…

Overall is het contact met Nuno fantastisch en je merkt dat hij veel voor zijn klanten overheeft en niet zo strikt met de regels is. Daarnaast geeft hij fantastische tips om de omgeving te verkennen, deze vind je bij stap 4!

IMG_7825

Kosten

Vergeet hierbij niet een kostenoverzicht te maken voor de vakantie. Oldskool vakantie vieren in een vintage busje heeft ook een keerzijde, het is zeker niet goedkoop. Het mooie daarentegen is, dat je in Portugal kan wildkamperen wat weer campingkosten scheelt. Wildkamperen mag eigenlijk niet, maar wordt gedoogd.

Hier een overzicht van wat je ongeveer kwijt bent:

Huur:             1000€ (per 7 dagen)
Borg:              750€ (soms 1000€, krijg je weer terug)
Brandstof:    150€
Camping:      gratis wildkamperen of betaald kamperen met water en elektriciteit
Extra’s:          50€ surfplank, 50€ airport shuttle
Totaal            huur 1250€ + borg 750€ (krijg je weer terug) + campingkosten

NB prijzen zijn gemiddeld, ieder bedrijf hanteert weer andere regels en prijzen.

2. Inpakken

Vooral niet te veel! Juist hier hadden we niet goed over nagedacht… Een idioot grote koffer, natuurlijk niet opvouwbaar. Het makkelijkste is een backpack of een grote sporttas mee te nemen, want zo’n vintage busje blijft natuurlijk compact binnenin.Check van tevoren wat voor spullen in het busje aanwezig zijn, vaak al heel veel.En natuurlijk hebben ze in Portugal genoeg supermarkten voor als er iets mist. Relax!

3. Plan je route

Portugal is een heel mooi, groot land met ontzettend veel verschillende gebieden die je kan ontdekken tijdens je roadtrip. Als je een goede verhuurder hebt (en die hadden wij), kan die je veel goede tips geven, vaak off the beaten track. Praat lekker met mensen die je onderweg tegenkomt, zo ontdek je vaak de mooiste plekken aangezien. Zeker Nederlanders, die vertellen graag trots over hoe ze dat ene mooie plekje gevonden hebben. Op veel plekken kan je gratis staan, kom op tijd en zoek een mooi plekje uit. Plan vooral niet te veel van tevoren, laat je verrassen!

Mijn favoriete plekjes liggen langs de kustlijn van Alentejo en Vale de Tejo, rondom Lissabon. Hier heb je prachtige stranden waar je ook kan surfen en veel ongerepte natuur. Geen hordes toeristen die je tegenkomt, maar veel locals. Authentieke dorpjes, wijngaarden en prachtige uitzichten. Lekker toeven over de kleine wegen, het echte Portugal ontdekken. Je vindt er geen hoogbouw, aangezien de regering strikte regels heeft om deze gebieden te beschermen tegen het opkomende toerisme.

Voorbeeld route kustlijn Alentejo:

Lissabon – Comporta – Praia da Aberta Nova – Vila Nova de Milfontes – Odeceixe – Pedralva – Cordoama beach – Sagres – Cabo de São Vicente

Let op, vooral in de Algarve gelden andere regels met betrekking tot het wildkamperen. Het is eigenlijk verboden en om overnachten in de buurt van de kust tegen te gaan, worden er veel boetes uitgeschreven.Dit kan variëren van 250 tot 2500€ in het hoogseizoen, duur grapje dus!

4. Onze route

Aangezien we helaas maar een paar dagen hadden, hebben we ons beperkt tot de tips van Nuno.

Dag 1  Mafra – Ericeira

Genieten als je dan eindelijk op pad kan gaan! Het is wel een roestig beestje met gebruiksaanwijzing. Op naar Ericeira! Parkeren in het centrum van Ericeira met de bus is onmogelijk, dus die moet je bovenaan de weg of op een grote parkeerplaats neerzetten. Aan de kust hebben we een heerlijk drankje gedaan, we hebben vakantie! Ondanks de zomerse temperaturen, waait er een fris briesje. Ons busje kon niet heel goed op slot, dus durfden we ook niet te lang weg blijven… Terug naar het busje, trui aan en op naar een slaapplek. Klein detail; er was geen restaurant te bekennen bij de slaapplek en we moesten eerst weer naar een supermarkt in Ericeira om eten te halen. Eenmaal geïnstalleerd werden we al gecontroleerd door de politie, maar alle papieren waren in orde gelukkig.

Eten: Brisa do Mar, Tik Tapas
Doen: Ericeira bezoeken, sunset zien bij Mar Das Latas (Praia dos Pescadoros)
Slapen: Foz do Lizandro

Dag 2 Ericeira – Colares – Cabo da Roca

Slapen op een bed van 1,60 meter terwijl je >1,80 meter bent, is pittig. Maar vrolijk zetten we de tour weer voort. Vandaag doen we het rustig aan en bezoeken we wat stranden. Het is helaas mistig en het regent, dus de eerste biertjes tijdens een spelletje Qwixx gaan er goed in. Cabo da Roca vonden we erg toeristisch. De plek van GPS coördinaten daarentegen was echt fantastisch! Hier kan je heel goed overnachten en heb je een prachtig uitzicht op de rotsen. Het plekje heb ik gevonden met park4night app. De weg ernaartoe kan even spannend zijn, vrij smal en stijl soms, meer dan de moeite waard.
’s Avonds bij Adega Vadia eten. Om een plekje te veroveren, waren we op tijd. Mooi aangekleed, Portugese gerechten, kortom genieten met hoofdletter G!

Eten: Adega Vadia
Doen: Colares bezoeken (o.a. treinstation), Cabo da Roca overslaan
Slapen: Praia da Ursa (wild beach) of Rua da Praia da Adraga (GPS coordinaten: N 38°47’52” W 9°29’21”)

Dag 3 Cabo da Roca – Sintra – Guincho

Als je een gek geluid hoort terwijl je een oud busje bestuurt, is het tijd om te stoppen en de verhuurder te bellen. Nuno kwam na een paar uurtjes met Diogo, een oude Mercedes. Fantastisch ding! Snel gaan we verder, op naar Sintra. Sintra is ontzettend toeristisch, maar als je op tijd bent voor Quinta da Regaleira valt het mee. Vanaf Estátua do Guerreiro da Pena (Warrior statue) hadden we een prachtig uitzicht op het Palácio da Pena. Ook de omliggende dorpjes zijn erg mooi, met veel poorten bruggen waar je onderdoor rijdt.

Het avondeten kan ik helaas niet aanbevelen. Grappige locatie met alleen locals, maar het eten daarentegen…

In het hoogseizoen is het zo druk, dat je beter met de trein naar Portela de Sintra kan komen. Vervolgens lekker door het centrum te wandelen of de omgeving per bus verkennen.

Doen: Quinta da Regaleira en Palacio Monseratte bezoeken, Palacio da Pena overslaan
Slapen: Praia do Guincho (links naast het fort)

Dag 4 Guincho – Mafra

Cascais is een prachtige stad/dorpje die we helaas moesten overslaan. Volgende keer maar weer! De terug weg lekker toeren met Diogo, de betrouwbare Mercedes. Bus inleveren en met de bus naar Lissabon.

Doen: Cresmina beach, Cascais bezoeken

5. Handige tips en tricks

Vooraf

– Ga na wat je nodig hebt op vakantie en wat is het busje aanwezig is. Kan de surfplank op het dak? Is er een wc aanwezig? Vooral dat laatste hebben we gemist, want een parkeerplaats zonder bosjes is een uitdaging kan ik je vertellen.

– Voordat je het busje betaalt, is het goed om de regels van het bedrijf te bekijken bijvoorbeeld bij pech of het krijgen van een ongeluk. Wil je een extra verzekering? Dat blijft altijd een lastige afweging; weggegooid geld of een dure vakantie als je een ongeluk krijgt en onvoldoende verzekerd bent.

– Check de regels van wildkamperen in Portugal, vooral als je naar de Algarve wilt gaan. Luister goed naar het verhuurbedrijf, zij weten vaak ook hoe het er nu voorstaat.

– Download de apps maps.me en park4night op je telefoon. Erg handig voor onderweg en unieke overnachtingsplaatsen met reviews van andere gasten.

– Een warme trui is meestal niet overbodig, het kan nog weleens afkoelen aan de kust.

Onderweg

Take it easy! Rijd kleine stukjes, het blijft vakantie. Het zijn vaak vrij oude busjes, die niet te hard mogen (max 80-100 km/uur), dus neem lekker de binnenwegen en geniet van het uitzicht!

– Bedenk van te voren of er restaurants in de buurt zijn of dat je eten uit de supermarkt nodig hebt, voordat je parkeert. Precies niet andersom zoals wij deden dus, weg parkeerplaats.

Respecteer de natuur! Ruim al je rommel weer op, voordat je weg gaat. Er staan genoeg vuilnisbakken. En denk aan het milieu, koop grote waterflessen waarmee je de kleine flesjes kan bijvullen.

– ’s Avonds je surfplank onder het busje stallen, dit scheelt weer ruimte.

 

Genoeg dingen die we achteraf anders zouden hebben gedaan, maar wat een fantastisch avontuur! De volgende keer gaan we minimaal een week met een wat betrouwbaarder busje, heerlijk. Benieuwd naar andere toffe tips van onze roadtrip in Portugal? Binnenkort meer pareltjes in Lissabon en Algarve!

 

Hasta pronto!

 

Veel liefs, Marieke

P.S. Ook in Portugal geweest en/of heb je nog meer leuke tips en ideeën? Laat hieronder een reactie achter of volg mij op Instagram of Facebook!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply